miercuri, 27 mai 2009

patruzeci de bani

"-O suta treij'sase."
Ma uit in portofel-trei hartii de 10 lei, una de 5, trei de un leu; deschid si buzunarasul de marunt- 50 de bani; deci imi lipsesc fix 10 bani ca sa pot sa dau exact cat imi cere femeia din fata mea. Culeg doua hartii de 10 lei, le intind, iau punga, astept restul- primesc 6 lei, iar femeia isi vede de ale ei; nicio scuza, nicio incercare de a regla ma intai situatia in favoarea amandurora, niciun comentariu-nimic. Mie-mi fusese jena sa dau 13,5 si sa fiu dator zece bani, dar ei nu i-a trecut prin cap ca as avea ceva impotriva sa raman eu in minus cu patruzeci. La naiba, n-are nicio legatura propriu-zis cu banii, ci cu faptul ca eu sunt cel care ramane cu buza absolut umflata, fara macar sa primesc, de 40 de bani, o mica scuza pentru ca nu sunt si ei in stare sa aiba marunt in casa. Chiar toata lumea, de la foarte mic la foarte mare, vrea sa ne traga zi de zi in piept?!
Dar bineinteles ca n-am facut nimic -principiul poate fi luat drept meschinarie. Mi-am luat punga si-am plecat fara sa mai zic nimic. Ba da, de fapt am zis:
"-Multumesc. La revedere".

3 comentarii:

valentina spunea...

iar din paris si madrid am venit cu portofelul plin de monede de 1 si 5 euro centi, de care ne puteam lipsi de multe ori, numai sa nu ne mai ingreuneze...dar ei nu ne lasau :)

cold spunea...

Mentalitate romaneasca.
Eu le ceream ceva - o bombonica, un "3 in 1", orice. Dar nu mi s-a mai intamplat de cativa ani sa nu-mi dea restul. Adevarat este si faptul ca nu cumpar nimic din buticuri de cartier. Prefer sa-mi aleg eu din raft marfa.
Scrii frumos, ca si surioara [:))], dar prea rar.

Mihai spunea...

mersi, cold, dar hai ca am mai crescut un picutz ritmul:)