miercuri, 17 iunie 2009

BookFest- teorie si practica cap.II

Ajuns in sfarsit, am gasit un loc de parcare foarte aproape de complex- sa ajung mai usor cu pungile grele la intoarcere. La intrarea in primul pavilion am primit un flyer cu schema standurilor si alte informatii, binevenit daca esti cu desavarsire lipsit de simt de orientare. Intrarea e libera, cum ma si asteptam, desi in masina auzisem la EuropaFM ca ar costa 5 lei -trezirea, baieti!!

Evenimentul mi s-a parut un pic trist si desi Valentina mi-a explicat la telefon starea prin faptul ca nu era si ea langa mine, nu era complet adevarat. Poate-i faptul ca spre deosebire de Gaudeamus-ul din toamna, BookFest-ul nu se tine in Pavilionul Central? Habar n-am. Dar am avut cateva nemultumiri: faptul ca cei de la standuri nu aveau sa-ti dea rest, sau ti-l dadeau dupa rotunjiri generoase care muscau din reducerile afisate; apoi- reducerile foarte mici facute de edituri mari precum Humanitas sau Rao; probabil ca actorii mari din domeniu nu mai considera necesar sa-si scada preturile ca sa atraga oamenii- in schimb cei mici incearca sa-si faca loc cu niste promotii foarte interesante, pentru cine are ochi si pentru ei; la unele edituri chiar notabile- precum Cartier si mai ales Art- nu erau afisate preturile, incat, daca te interesau pe rand 10 titluri trebuia de 10 ori sa intrebi pe cineva cat costa; apoi-faptul ca unele standuri nu erau complet aranjate pana la ora la care ajunsesem eu, adica 12, (in conditiile in care ei aveau acces in pavilioane dinaintea deschiderii pentru public) mi se pare chiar o lipsa de respect pentru oamenii care au venit chiar la deschiderea Targului si care nu se vor putea reintoarce in alte zile.

Si acum, sa fac lista cumparaturilor: un micut ghid al Stockholmului dela editura Vremea, o carte pe care n-o stiam, "Sub ghetar", a unui islandez de Nobel, dela Niculescu; "Insula preafericitilor" a lui Strindberg si "Baietii teribili" de la Humanitas, doua ghiduri alimentare de la Litera; apoi o carte luata-ntr-o doara de la Nemira- "Iubire etc." de Julian Barnes, iar de la Cotidianul- "Fii si indragostiti" si proaspat aparuta "Tess d'Urberville"; de la Rao am luat "Viata de caine" si nou-nouta "Hotel Pastis", ambele de Peter Mayle (mentiune speciala pentru ei- se poate plati cu cardul), iar de la Aquila '93 un mare ghid al Suediei (cu o reducere semnificativa fata de oras) si "Cele mai cunoscute 50 de romane ale Secolului XX"; un joculet de inteligenta de la standul IQGames pentru Valentina, da' sa nu-i spuneti; iar de la Carturesti- unde mi-am facut de cap dupa ce am efectuat un prim drum pana la masina si am gasit si un bancomat care sa-mi suplimenteze fondurile-un DVD cu "Pentru cine bat clopotele" dupa Hemingway, un set de semne de carte si o lupa flexibila de carte-ambele pentru taica-miu caruia ii plac gadgeturile si o carticica cu tabele cu glucidele si grasimile din mai toate alimentele. Nota de plata (sau, cum i se spune pe frantuzeste, la douloureuse) pentru acest dezmat? 330 de lei, asta in conditiile in care oricum imi iau carti saptamana de saptamana, in restul anului.

Ajungand acasa si comparand lista din mintea mea de dinaintea plecarii cu achizitiile concrete, am tras ultimele concluzii: la astfel de chestii mergi cu lista scrisa, cu bani potriviti si fara card!

Un comentariu:

Anonim spunea...

de ce nu:)