joi, 6 august 2009

Partea buna

Pasiunea pentru istorie, care ma caracterizeaza in aceeasi masura ca si anxietatea, m-a facut, cercetand trecutul, sa ma tem- printre multe altele- in ce priveste viitorul meu de doua lucruri: de o mare criza economica si de o pandemie la fel de pustiitoare ca cea, inca plina de mistere, a „gripei spaniole” de dupa primul razboi mondial. Si cum se pare ca de ce te temi nu scapi, iata ca ajung nu numai sa le traiesc pe amandoua, ba chiar sa ma confrunt cu ele in acelasi timp- 2 in 1, am putea zice. Totusi, poate tot raul va fi spre bine, poate ca incercarile prin care trecem se vor dovedi, vorba englezului, „a blessing in disguise”. Si ma voi referi mai putin la domeniul economic, care nu prea stiu cu ce se mananca si o sa vorbesc mai mult in legatura cu cel sanitar, despre care mai stiu si eu cate ceva.

Romania si Bucurestiul se confrunta in continuare cu o serie de boli care merg mana-n mana cu mizeria si ignoranta. Tuberculoza (TB) este una din ele. Si cum se transmite cel mai usor TB?-pe calea aerului. In Bucuresti, cea mai mare aglomeratie a tarii de pilda, o statistica de acum cativa ani arata ca numarul de bolnavi si deci de surse este de 13 pe kilometru patrat. Veti intelege deci de ce eu unul, care stiu ca e suficient ca cineva sa tuseasca in Piata Romana pentru ca eu, asezat la o masa afara la Mc sa ma imbolnavesc, ma revolt ori de cate ori vad pe cineva stranutand fara sa-si duca macar mana la gura. Si la fel stau lucrurile cu gripa sau cu simpla raceala. Este un lucru care tine de cel mai banal bun-simt si de cea mai elementara educatie-parintii sau macar educatorii trebuia sa te fi invatat chestia asta inainte sa stii sa scrii sau sa deosebesti stanga de dreapta.

Iata insa ca zilele astea, de cand a aparut si la noi Gripa Porcina, cea mai noua pandemie, a inceput sa se faca educatie sanitara la tv; in pauzele dintre emisiuni apar din cand in cand sfaturile salvatoare: „acoperiti-va nasul si gura cu o batista de unica folosinta cand tusiti sau stranutati si apoi aruncati-o la cos”; but wait, there’s more!- „spalati-va frecvent mainile cu apa si cu sapun”. Si stiti ce? Poate ca e mai bine mai tarziu decat niciodata, poate ca Gripa asta e un bau-bau mai mare decat bolile alea banale, de consum, precum TB, hepatita sau enterocolita, care au omorat/chinuit mult mai multi oameni decat AH1N1.

Asa ca, daca de pe urma ei invatam in numar mai mare sa ne spalam, sa ducem batista la gura, ba chiar s-o si aruncam la gunoi, nu pe jos, poate gripa asta porcina nu-i asa de rea. Si atunci poate ca n-ar fi rau sa mai apara si alte pandemii infricosatoare, dar care sa ne mai invete una-alta: sa nu plescaim la masa, sa nu ne scobim in nas, sa ne facem nevoile doar la toaleta, sa folosim mai des deodorantul si pasta de dinti si de ce nu, sa zicem „te rog” si „multumesc”, sa dam muzica mai incet si sa fim mai calmi in trafic. Am ramane mai putini, dar mai buni.

Niciun comentariu: