joi, 21 mai 2009

Marele Paris


Privind in urma acum, dupa cel de-al doilea voiaj in Paris in mai putin de un an, ajung la concluzia ca multe din lucrurile cu care am intrat acolo in contact ca turist obisnuit au fost fie foarte mari, fie foarte mici.
Bunaoara, primul lucru care ne-a izbit cu cativa kilometri inaintea intrarii propriu-zise in oras, pe drumul dinspre aeroport, era uriasul Turn Eiffel; toti cei 320 de metri ai sai ne-au smuls suspine de admiratie si i-au convins definitiv pe cei mai sceptici dintre noi ca aterizaseram unde trebuie. Tot imense sunt multe alte atractii turistice; Luvrul e atat de mare incat nici nu-l poti vizualiza in intregime decat dintr-un anume unghi, iar ca sa te uiti la toate exponatele din galeriile lui se pare ca ai nevoie de vreo 6 luni; cand esti in varful Arcului de Triumf, ti se pare ca daca o iei la pas pe Champs Elysees, ajungi la capatul din Place de la Concorde in vreo 10 minute, numai ca dupa vreo juma de ora de mers ti se pare ca de-abia te-ai pornit; daca a luat atat de mult dupa incheierea propriu-zisa a ostilitatilor sa se semneze, la Versailles si la Trianon, pacea de dupa Primul Razboi Mondial, este cu siguranta pentru ca in primele cateva luni delegatiile nici nu s-au intalnit intre ele, ratacindu-se prin gradini sau pe culoare.

Iar daca te gandesti ca, pe aceeasi axa din centrul orasului, stau insirate in ordinea crescatoare a inaltimii si descrescatoare a vechimii, Arc du Triomphe du Carrousel -20 m, Arc du Triomphe de L’Etoile-50 m si Arc de la Defense-100m, ajungi la concluzia ca orasul asta e din ce in ce mai preocupat de grandoare; ma intreb unde vor ajunge in 50 de ani...

*poza stramba e facuta de taica-miu

3 comentarii:

Anonim spunea...

ce zici tu ca as putea vedea eu in 2 zile acolo? e prima data cand merg si abia astept ..stiu ca cele 2 zile sunt insuficiente pt a vedea tot si nu vreau sa alerg de colo colo cu limba de un cot..prefer mai putin dar frumos si sa imi pot promite apoi sa revin.kaly

Mihai spunea...

Pai intr-o zi ai putea incepe de la Arcul de Triumf in care ar merita si sa urci, s-o iei in jos pe Champs Elysees, sa faci apoi dreapta printre Grand si Petit Palais, peste Sena pe Podul Alexandru III catre Domul Invalizilor, unde-i mormantul lui Napoleon; de acolo poti s-o iei la pas catre Tour Eiffel. Trebuie apoi sa mergi si la Notre-Dame daca tot esti acolo; de acolo poti sa mergi relativ aproape la Atelierul lui Brancusi, care-i emotionant, sau in directia opusa spre Jardin de Luxembourg, Si poti incerca sa ajungi si la Sacre-Coeur, chit ca nu pera ai de ce altceva s-o legi. Te descurci foarte bine cu metroul daca vrei sa legi puncte indepartate. Ti-as recomanda eu si Musee d'Orsay cu impresonistii, unde am intrat de fiecare data de cate 2 ori, dar nu cred ca ai timp..

Anonim spunea...

multumesc pt raspunsul rapid...:)
iar pentru impresionisti imi fac sigur timp :)
kaly