miercuri, 26 ianuarie 2011

Virtuţi desuete


Pe Neagu Djuvara l-am descoperit prima oară acum vreo zece ani, când avea pe TVR o scurtă emisiune săptămânală în care analiza, împreună cu un invitat, diverse mituri şi aspecte încâlcite ori necunoscute din istoria noastră. Nu doar manierele şi accentul său m-au atras, ci şi talentul şi francheţea cu care aborda subiecte atât de propagandistic tratate prin manuale. Cartea lui, „O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri” ar trebui să se afle în toate bibliotecile de oameni cu facultate, iar teoria pe care-o expune în „Războiul de 77 de ani şi premisele hegemoniei americane” este cuceritoare şi memorabilă.

Am pomenit doar două din multele cărţi pe care le-a publicat de la întoarcerea în ţară. La aproape 95 de ani, are activitatea frenetică a celui care nu ştie de cât timp mai dispune ca să-şi pună proiectele-n aplicare. Oricând e întrebat ce planuri are pentru viitor, răspunsul e că speră să termine cutare sau cutare carte. Poate că şi frecvenţa interviurilor pe care le acordă în ultimul timp stă sub semnul dorinţei de-a spune tot ce are de spus.

Am fost cumva surprins să dau –din întâmplare- peste interviul său de sâmbătă noapte de la Antena 3. Nu fiindcă l-a acordat, ci fiindcă i-a fost luat tocmai de acel post, care în niciun caz nu-i împărtăşeşte opiniile politice. A fost însă o plăcere să-l urmăresc, cu ochii şi urechile lipite de televizor, la ora la care Valentina doarme.

Spre finalul dialogului, la o întrebare a Paulei Rusu, el a identificat fără menajemente principala carenţă a noastră ca popor- cinstea, cu toate faţetele ei: „Problema numărul unu a românului este cinstea. Din motive istorice, românul a ajuns să nu mai considere importante cinstea, punctualitatea, valoarea cuvântului dat./ Cinstea să fie numărul unu, iar copilului de la 7 ani până termină şcoala să i se formeze onestitatea.” Încântată şi aprobatoare, Paula Rusu răspunde cu un etern clişeu –păi dacă n-avem modele veritabile, dacă sunt mediatizate toate non-valorile!- , pe care-l ilustrează întrebându-l pe venerabil dacă ştie el cine-i Bianca Drăguşanu. Amuzat, Djuvara admite că-i sună cunoscut, dar atât; aşa că Paula îi explică, deşertând în capul respectivei toată ironia şi dispreţul pe care le mai îngăduia timpul.

Îmi pare rău –şi-n acelaşi timp, bine- că Neagu Djuvara nu-i mai bine pus la punct cu frivolităţile actuale. Ar fi putut astfel să-i răspundă: „Păi nu cumva lucrează la Antena1 ?” Reporteriţa Antenei 3 ar fi aflat astfel, fie şi cam târziu în viaţă, că cinstea, înainte s-o pretinzi, trebuie s-o oferi.

Foto:badpolitics.ro

Niciun comentariu: